Pàgina d'inici > Mirades > Un juego de caballeros (The English Game): Història, futbol i mirada social

Un juego de caballeros (The English Game): Història, futbol i mirada social

Saps que en els seus inicis estava prohibit pagar als jugadors de futbol?

Imagen de Un juego de caballeros

Un juego de caballeros – Netflix, 2020

A la sèrie “Un juego de caballeros” (The English Game, en el títol original), s’explica molt bé els orígens d’aquest esport a l’Anglaterra del s. XIX. Es veuen, en 6 capítols, algunes de les característiques principals de la configuració de l’esport modern:

–  La DEMOCRATITZACIÓ: en pocs anys, al futbol ja no hi jugaven només homes blancs de classe benestant que havien estudiat a la universitat (on el van formalitzar), sinó també la classe obrera en ple desenvolupament de la revolució industrial.

– La PROFESSIONALIZACIÓ: les primeres regles deien que no es podia pagar a cap jugador, però algú es va adonar que hi havia una oportunitat de negoci i era la manera que la classe obrera, amb llargues jornades laborals i condicions socials molt difícils, hi pogués accedir. La professionalització del futbol va marcar una altra gran diferència amb el rugbi… que es mantindria amateur durant moltes més dècades.

– Els inicis de la MASSIFICACIÓ: a convertir-se en un espectacle de masses, que desperta emocions -fins i tot passions –, i genera cohesió i sentit d’identitat.

– La relació amb la INDUSTRIALITZACIÓ i com creix un mercat de consum al voltant de l’esport.

– L’efecte del PROCÉS DE CIVILITZACIÓ en la configuració de les normes del joc, i també les primeres situacions de VIOLÈNCIA EN L’ESPORT (hooligans). (Potser una de les poques coses que no es veu, i que també segur que hi havia, són les APOSTES al voltant de l’esport… a la sèrie, no apareix, tot i que tal i com ens explicava Richard Mandell hi van tenir un paper ben important…).

– Com es comencen a multiplicar les ORGANITZACIONS de l’esport (clubs i federacions) i com van anar aprenent a funcionar.

–  El futbol com  COTO MASCULÍ: Les dones no juguen, i sembla que ni s’ho plantegen. Se les veu evocades al rol que tenien en aquella època: la maternitat. -Si bé no les representen passives i pàmfiles, sinó tot al contrari, lluitadores i amb iniciativa, en totes les classes socials, cadascuna des de la seva posició. No seria fins la I Guerra Mundial que hi començarien a jugar, mentre els homes eren al front.

Un juego de caballeros': la serie de moda que enamora a los futboleros

Un juego de caballeros – Netflix, 2020

I no només ens expliquen els orígens de l’esport, també ens presenten:

  • Les lluites de la classe obrera i les desigualtats socials existents a l’època;
  • Diferents tipus de masculinitats, allunyades dels tòpics i els models tradicionals;
  • Diferents tipus de relacions entre pare-fill, diferents maneres de viure la maternitat, i diferents tipus de relació entre parelles heterosexuals;
  • La violència masclista;
  • La importància del DIÀLEG i la vivència directa per trencar els estereotips i PREJUDICIS al voltant dels col·lectius amb qui no tenim contacte.

En resum, una sèrie molt recomanable!

 

Dra. Susanna Soler Prat

Professora d’Història de l’Activitat Física i l’Esport, INEFC Barcelona

  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: